Nie je káva ako káva v Penny

-

Aj Vy patríte medzi jej milovníkov? Ani Vy si nemôžete predstaviť Vaše ráno bez tohto čarovného, voňavého nápoja? Ak ste na otázky vyššie odpovedali áno, rozumieme Vám. Káva je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete. Názov kávy pochádza z Etiópie zo slova „kaffa“. Bolo to práve v tejto krajine, kde boli pravdepodobne po prvý krát objavené povzbudivé účinky divo rastúcej kávy.

Nie je však káva ako káva. Rozlišujeme množstvo nielen odrôd ale aj nápojov z nich pripravovaných ako i spôsobov ich prípravy. Dnes sa však zameriame na tie, ktoré pre Vás s láskou a úsmevom pripravujeme u nás v Penny.

Keďže nám veľmi záleží na tom, aby ste u nás pili len tú najlepšiu kávu, pražia ju pre nás šikovní chlapci z 9 Grams Coffee, ktorí majú k dispozícii tie najkvalitnejšie odrody.

13442245_1548627432110858_1216701901904066048_n

Začneme klasikou: Espresso

Mnoho ľudí ho pozná skôr ako piccolo. To je však chyba. Piccolo ako názov sa u nás rozšíril z dôvodu nesprávnej interpretácie, keď talianskí turisti pri naservírovaní u nás klasickej kávy chceli „to menšie“, t.j. piccolo.

Espresso je však nápoj o objeme 30 ml s doporučeným časom extrakcie 20 až 30 sekúnd vyrobený pod tlakom približne 9 barov. Espresso je základ pre všetky ostatné typy káv.

Espresso Lungo

Na Slovensku sa môžeme stretnúť skôr s pojmom presso, aj keď ide opäť o nesprávny názov. Lungo znamená v preklade „natiahnuť“, v tomto prípade horúcuou vodou. Pripravuje sa z espressa servírovaného do strednej šálky. U nás si ho môžte pripraviť podľa Vašej chuti, nakoľko ho servírujeme s konvičkou horúcej vody extra. Je teda na Vás, či zvolíte variant Lungo, t.j. 60 ml, alebo Americano o objeme cca 130 ml nápoja.

Americano svoj názov získalo vďaka americkým vojakom, ktorí neboli zvyknutí na “krátke” silné espresso, takže požadovali, aby im ich espresso zriedili vodou. V Amerike pod termínom Americano môžete očakávať veľkú šálku prekvapkávanej kávy.

V prípade, ak máte chuť na silnú kávu, odporúčame Espresso doppio alebo dobble shot.

Oba typy sú pripravené z dvojnásobného množstva kávy, teda minimálne zo 16 g. Rozdiel je v tom, že espresso doppio je podávané v strednej šálke a obsahuje dvojnásobné množstvo vody (60 ml), dobble shot servírujeme v malej šálke.

Ristretto

Ristretto je nápoj pochádzajúci z južného Talianska, konkrétne zo Sicílie. Je veľmi podobné espressu, ale s tým rozdielom, že jeho objem je okolo 20 ml.

Cappuccino

Pri tomto slove si väčšina ľudí zrejme ihneď predstaví malé námestie so stoličkami a stolmi uprostred nejakého malebného starobylého talianskeho mestečka. Cappuccino sa skladá z espressa, mlieka a mliečnej peny, pričom teplota mliečnej cremy(spojenie mlieka a mliečnej peny) by mala byť taká, aby sa po naliatí do šálky dalo cappuccino hneď piť. Objem šálky je okolo 160 ml.

Flat White

Flat white bol prvýkrát pripravený v Austrálii, no je taktiež mimoriadne populárnym výberom nápoja aj na blízkom Novom Zélande. Odtiaľ sa úspešne rozšíril do celého sveta. Od cappuccina sa odlišuje tým, že je pripravený z kombinácie doubble shot espressa a mlieka, pričom na povrchu je len tenká vrstva mliečnej peny. Podáva sa v šálke na cappuccino.

Caffe Latte

Caffè latte je nápoj o objeme viac ako 250 ml. Rozdiel oproti cappuccinu je v celkovom objeme a takisto v menšom podiely peny. Caffè latte sa pripravuje do šálky s uškom. V Taliansku vznikla ako káva pre deti. Pokiaľ máte radi väčšiu a slabšiu kávu s mliekom, je pre Vás caffe latte najlepším výberom. U nás pirpravujeme aj ochutený variant tejto kávy, pričom ponuka sa každý mesiac mení. O dôvod viac prísť nás každý mesiac pozrieť:)

Latte macchiato je ďalším variantom, ktoré sa pripravuje do pohára tým spôsobom, že sa najprv napení mlieko, ktoré sa naleje do pohára. Tu sa behom pol minúty mliečna pena oddelí od mlieka a utvorí na povrchu pevnejšiu vrstvu. Espresso se nalieva až ako posledné a vytvára na povrchu nápoja typickú škvrnu od kávy. Tento typ kávy sa teší mimoriadnej obľube najmä u nežnejšieho pohlavia.

Írska káva 

Originálna írska káva je kombináciou silnej kávy, čerstvej šľahačky a írskej whiskey, ktorá je osladená trstinovým cukrom. Smotana je na povrchu vyšľahaná tak, aby bola stále tekutá. Zmyslom írskej kávy je efekt, kedy sa zmieša studená smotana s horúcou a destilátom dochutenou kávou. Prvú írsku kávu namiešal barman Joe Sheridan na írskom letisku Shannon, kde si cestujúci krátili dlhú chvíľu kvôli zrušeniu niekoľkých letov pre nepriazeň počasia.